Şeffaf Plak Tedavisinde Bakım Önerileri

Şeffaf Plak Tedavisinde Bakım Önerileri

Ortodontik tedaviler, geçmişte genellikle metal diş telleriyle özdeşleşmiş olsa da günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde estetik kaygıları minimuma indiren ve günlük yaşam konforunu bozmayan alternatifler ön plana çıkmaktadır. Alternatiflerin başında ise hiç şüphesiz şeffaf plak tedavisi gelmektedir. Gülüş estetiğine önem veren yetişkinler ve gençler arasında oldukça popüler hale gelen yöntem, görünmezliği, rahatlığı ve kolay uygulanabilirliğiyle öne çıkmaktadır.

Ancak her tedavi yönteminde olduğu gibi, şeffaf plak tedavisinde de başarılı sonuçlar alabilmek için tedaviye gösterilen özen kadar plaklara ve ağız bakımına verilen önem belirleyicidir. Şeffaf plaklar, yapıları gereği oldukça hassastır. Doğru şekilde temizlenmediğinde hem ağız hijyenini tehlikeye atabilir hem de plakların sararmasına, kötü koku yapmasına ve tedavi süresinin uzamasına neden olabilir.

Şeffaf Plaklarınızı Her Gün Temizleyin – Ama Nasıl?

Plak temizliği, tedavi başarısını doğrudan etkileyen unsurların başında gelir. Günde ortalama 22 saat ağızda kalan plakların, üzerlerinde tükürük, yemek artığı ve bakteri birikmesini önlemek için her gün düzenli olarak temizlenmesi şarttır. Ancak temizlik sırasında kullanılan malzemeler de en az temizlik kadar önemlidir.

Doğru Temizlik Adımları:

-Plaklarınızı her sabah ve her akşam olmak üzere günde iki kez fırçalanmalıdır.

-Sadece suyla yıkamak yerine, yumuşak kıllı bir diş fırçası ile, hafif hareketlerle plakların içini ve dışı temizlenmelidir.

-Aşındırıcı özelliği olmayan, renksiz ve kokusuz bir sabun veya şeffaf plaklara özel geliştirilmiş temizlik ürünleri kullanılmalıdır.

-Diş macunu kullanmaktan kaçınılmalıdır. İçerdiği aşındırıcı maddeler, plakların yüzeyinde çizikler oluşturarak mikrop tutmasına neden olabilir.

-Haftada birkaç kez hekimin tavsiye ettiği temizlik tabletleri ile plakları derinlemesine temizlenmelidir. Tabletler genellikle suyla karıştırıldığında çözülerek, plakların üzerindeki mikroorganizmaları yok eder.

Şeffaf plakların en önemli avantajlarından biri, yemek yerken ya da özel bir durum olduğunda çıkarılabilir olmasıdır. Ancak birçok kullanıcı, plaklarını çıkardıktan sonra gerekli önlemleri almadığı için istenmeyen sorunlarla karşılaşabilir.

Yapılması Gerekenler

-Plaklarınızı çıkardığınızda asla peçeteye sarılmamalıdır. Özellikle restoran gibi yerlerde alışkanlık, plakların çöpe gitmesine yol açabilir.

-Plakları çıkardıktan sonra, hemen ılık suyla durulayın ve temiz, kapaklı kutusunda saklanmalıdır.

-Açıkta bırakılan plaklar toz, mikrop ve bakteriye açık hale gelir. Ayrıca küçük çocuklar veya evcil hayvanlar tarafından zarar görebilir.

Şeffaf plaklar, ısırma ve çiğneme gibi fiziksel baskılara karşı dayanıklı değildir. Bu yüzden yemek sırasında ağızda kalmaları hem plakların deformasyonuna hem de hijyen sorunlarına neden olur.

-Çiğneme hareketleri, plakların şeklini bozar. Bu da dişlerin hedeflenen konumlara ulaşmasını engeller.

-Plakla yemek yemek, yiyecek artıklarının plakla diş arasına sıkışmasına ve çürük oluşumuna yol açar.

-Renkli, yağlı ya da baharatlı yiyecekler plakların rengini bozabilir.

-Özellikle sıcak yiyecekler plakların esnek yapısına zarar verebilir.

Tedavi sürecini sekteye uğratmamak için her yemekten önce plakları çıkararak, yemekten sonra temiz ağıza plaklar takılmalıdır.

Sıcak içecekler, asitli ve şekerli içecekler hem diş minesine hem de plaklara zarar verebilir. Ayrıca bu tür içeceklerin rengi zamanla plakların şeffaf yapısını bozarak estetik kayıplara neden olur.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

-Şeffaf plaklar takılıyken sadece oda sıcaklığında su içilmelidir.

-Kola, meyve suyu, enerji içeceği, çay ve kahve gibi içecekler tüketileceği zaman plaklar mutlaka çıkarılmalıdır.

-İçeceği tükettikten sonra, ağzınızı iyice çalkalayıp plakları tekrar takılmalıdır.

Plaklarınız ne kadar temiz olursa olsun, ağız hijyeniniz yeterli değilse tedavi süreci sekteye uğrayabilir. Şeffaf plak kullanan bireylerin, diş ve diş eti sağlığına her zamankinden daha fazla özen göstermesi gerekir.

Ağız Bakım Rutini

-Günde en az iki kez dişler fırçalanmalıdır.

-Ara yüz fırçaları ya da diş ipi ile diş aralarını temizlemek ihmal edilmemelidir.

-Plak takmadan önce dişlerin üzerinde biriken yemek artıkları bakterilere neden olabilir.

-Ağız gargarası kullanarak ağız içinde ulaşılması zor bölgelerdeki bakterileri de etkisiz hale getirilmelidir.

Şeffaf Diş Plakları Günde Kaç Saat Takılmalıdır? Süreklilik Şart!

Invisalign şeffaf plak tedavisinde başarı, plakların önerilen sürede ağızda kalmasına doğrudan bağlıdır. Plaklar, günde 22 saat kullanım önerilir. Sürenin altına düşüldüğünde dişler yeterli kuvveti alamadığı için tedavide sıkıntı yaşanabilir.

Takip Etmeniz Gerekenler

-Sadece yemek ve diş fırçalama sırasında plakları çıkarılmalıdır.

-Günlük rutininizi planlarken, plak kullanım süresini eksiltmemeye özen gösterilmelidir.

Seyahatteyken Plaklarınızı İhmal Etmeyin

Yurt içi veya yurt dışı fark etmeksizin seyahatlerde şeffaf plak tedavisinin sekteye uğramaması için bazı hazırlıklar yapmanız gerekebilir.

Seyahat İçin Tavsiyeler:

-Yanınıza yedek plak kutusu, küçük diş fırçası, temizleme tableti ve ağız bakım ürünleri alınmalıdır.

-Yolculuk boyunca plak takma süresine sadık kalınmalıdır.

-Uzun seyahatlerde su tüketimini artırarak ağız kuruluğu önlenmelidir.

Benzer Yazılar

Leave A Reply

Son Yazılar

Bizi Takip Edin!

Etiket Bulutu

Bilgilendirme Dişleri Telsiz Düzeltmek Mümkün Mü? Diş plağı temizleme Tableti Diş Teli ve Etkili Gülümseme Diş Temizliği ve Şeffaf Plak Temizliği Nasıl Yapılır? Görünmeyen Diş Telleriyle Özgürce Gülümse Invisalign Invisalign Diş Plakları Invisalign Diş Plaklarını Kullanırken Invisalign Diş Plağı ile Kahve İçilir Mi? Invisalign Diş Plağı Tedavisinde Yaş Sınırı Var Mıdır? Invisalign Konuşmayı Etkiler mi? Invisalign Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Invisalign Nedir? Invisalign tedavisi Invisalign tedavisi: Çarpık dişlere telsiz çözüm Invisalign Tedavisi Nedir? Invisalign Teen ile İçiniz Rahat Etsin Invisalign Şeffaf Plak Tedavisi invisalign şeffaf plak Invisalign şeffaf plak Fiyatları Invisalign şeffaf plak Yorumları Lingual tedaviyle özgürce gülümseme zamanı Sararan diş plağı Nasıl temizlenir Sağlık Telsiz Ortodonti Tedavisi Nedir İnvisalign – Şeffaf Diş Teli Şeffaf Diş Plağı Şeffaf diş plağım kırıldı Şeffaf Diş Plağımı Kırarsam Ne Yapmalıyım? Şeffaf Plak (Invisalign) Tedavisi Şeffaf Plak (Invisalign) Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Şeffaf Plak Invisalign Tedavisi Şeffaf Plaklarınızı Nasıl Temizlemelisiniz? Şeffaf plak nedir Şeffaf Plak Tedavisi Şeffaf Plak Tedavisi ile İlgili Merak Edilen Her Şey Şeffaf plak tedavisi nedir? Şeffaf Plak Tedavisini Her Diş Hekimi Uygulayabilir Mi? Şeffaf plak Temizliği Şeffaf plak çatlaması Şeffaf plak öncesi sonrası şeffaf plak şeffaf plak fiyatları şeffaf plak tedavisi